Harrastuksia eläkeläisen ajankuluksi?

Kuva Jarmo Lahdesta
Jarmo Lahti

Keväällä 2021 sattuneesta syystä päätin lopettaa eläkeläisharrastuksena eli #Striimivaari®-"brändillä" jatkuneet tapahtumastriimauspalvelut Infocrea Oy:n kautta. Siksikin, että sen sattuneen syyn takia päätin lopettaa hallitusti Infocrea Oy:n.

Yksi luonteva jatkumo striimivaariudelle on ollut tämä sivusto, joka toki on luonteeltaan selvästi harrastustoimintaa.

Mutta sen lisäksi olen ajatellut, että nyt ehkä voisin aloittaa aidommin harrastuksena ihan toisenlaistakin tuotantoa - esimerkiksi työkaluilla, jotka on ostettu jo kymmenkunta vuotta sitten:

Vielä täysin käyttämättömät puunkaiverrutyökalut
Vielä täysin käyttämättömät puunkaiverrutyökalut

Kuvassa alempana olevan Flexcut-puunkaiverrustyökalun ostin joiltain käsityömessuilta, joilla olin vaimoni seurana. Ylemmän Flexcutin monitoimityökalun ostin netistä aika pian sen jälkeen.

Sieluni silmin olen nähnyt itseni kaivertamassa jotain muotoa esille metsästä löydetyistä oksankarahkoista. Kenties jo metsässä puunrunkoon nojaten istuen ja tuulen huminaa oksistossa kuunnellen.

Mutta kuten kuvateksti kertoo: kaivertimet ovat edelleen täysin käyttämättömät…

Lähemmäksi striimausaktiviteetteja osuu tuoreempi harrasteluidea, joka tuli muutama viikko sitten mieleen kun komeroa siivotessa osui käsiin Blackmagic Designin Atem Mini-perheen ensimmäinen versio, joka oli jäänyt käsiin vaikka varsinainen striimisettini onkin jo ns. realisoitu.

Sitä katsellessa tuli mieleen pienimuotoiset “vaari lukee” ja “vaari piirtää ja höpisee” -”tuotannot”, joita olin “isolla setillä” jo tallenteina ehtinyt lapsenlapsille kokeillakin. Ja nyt alkoi poltella ajatus livestä, jossa olisi jokin äänellä toimiva juttu (esimerkiksi Discordin äänikanava) interaktiivisuuden tarjoavana taustakanavana (lapsenlapset eivät ainakaan kaikki osaa vielä kirjoittaa:-). Ellen sitten innostu kokeilemaan Google Meetillä, (webinaari-)Zoomilla tms.

Kyselin Facebookin “Striimaus”-ryhmässä suosituksia pieneksi ja edulliseksi hdmi:tä antavaksi kameraksi, ja tulihan niitä. Joten:

Tämän blogauksen luonnosta naputellessani tuli kännykkään viesti, että erikseen ostetut hdmi-kaapelit ja sd-kortit ovat noudettavissa Postin palvelupisteestä. Eli enimmät esteet vähintäänkin teknisen testin tekemiselle alkavat loistaa poissaolollaan.

Setti koottuna lähes striimauskuntoon liitäntöjen puolesta:

Kaksi Zoom-kameraa jalustoissa ja Atem Miniin yhdistettynä. Etualalla striimienkooderi Teradek VidiU Pro.
Kaksi Zoom-kameraa jalustoissa ja Atem Miniin yhdistettynä. Etualalla striimienkooderi Teradek VidiU Pro.

Seuraava askel on pistää Zoomit, Atem ja Teradek päälle ja tehdä koestriimi vaikka Facebookiin.

Em. harrastusaihiot ovat työkalujen ja tekniikan käyttöön pohjaavia.

Toki olen koko eläkkeelläoloaikani lukenut (harrastanut lukemista) enemmän kuin vuosikymmeniin. Lukemisen, lukemisen sulattelun ja muun ajattelun tuloksina olen miettinyt aineettomia harrastuksia. Mutta niistä aineettomista harrastuksista joskus toiste toinen turina.

--

Edit 7.6.2022: Kuvan Teradek VidiU Pro oli sittenkin entinen. Joten menin ja tilasin Thomannilta Teradek VidiU X:n, joka on jo ehtinyt tulla perillekin. Hieman vielä pientä muistelevaa tutustumista sen käyttöön ennen striimitestiä Facebookiin ja/tai YouTubeen.