YTJ lähtökuopissa tammikuussa 2000

Kuva Jarmo Lahdesta
Jarmo Lahti

Aika useasti on tällä vuosituhannella tullut etsityksi mm. yritysten y-tunnuksia netistä ytj.fi:stä. Sieltä kun se löytyy usein helpommin kuin yritysten nettisivuilta vaikkapa verkkolaskun vastaanottajatietoihin merkattavaksi.

Sitä en kuitenkaan enää muistanut, että aika lailla tarkkaan 22 vuotta sitten eli 13.1.2000 ilmestyneen ITviikon "Järjestelmät"-osastolle olin kirjoittanut otsikolla "YTJ-hanke tuo yritystiedot Internetiin" jutun, joka alkoi:

"Yritysten ja elinkeinonharjoittajien tiedot lähestyvät Internetiä. Matka kestää kuitenkin vielä ainakin tämän vuoden, sillä verohallinnon ja Patentti-ja rekisterihallituksen yhteinen yritystietojärjestelmä eli YTJ saadaan tuotantokäyttöön näillä näkymin ensi vuodenvaihteeseen mennessä."

Aivan 2000-luvun alussa alettiin rakentaa yritystietojen tietä nettiin
Aivan 2000-luvun alussa alettiin rakentaa yritystietojen tietä nettiin

YTJ-hankkeen projektipäällikkönä toimi Ritva Blom Patentti- ja rekisterihallituksesta aisaparinaan Erkki Päiviö Verohallituksesta.

Silloisessa kehitys- ja testivaiheessa olevaa järjestelmää pyöritettiin Microsoft SQL Server -pohjaisena parilla Windows NT -palvelimella.

Integroitavista järjestelmistä yksi avainsellainen oli PRH:n puolen miljoonan yrityksen ja 55 gigatavun kaupparekisteri.

"Pelkästään kaupparekisterin perusjärjestelmämuutokset ovat kahdessa erillisessä toteutusprojektissa, joista kummastakin on aloitettu paria osuutta, mutta muun muassa sanomaliikenteen suunnittelu on vielä kesken", Ritva Blom taustoitti jutussa edessä olevaa työmäärää.

"Vaikka perusjärjestelmien muutokset on supistettu minimiin, niin muutoksia tulee pelkästään kaupparekisterin osalta Patentti- ja rekisterihallituksen KATKA-tietopalvelun 40 asiakasnäyttöön 200:sta ja myös muutamaan sataan eräajoon, otetietoihin, kirjepohjiin, sovellus-sovellus -yhteyksiin, fuusioiden käsittelyyn, asiakaspoimintoihin, tasehakemistoihin ja tietokantamuutoksiin."

YTJ-järjestelmä saatiin tuotantokäyttöön 1.4.2001.