Parin sadan ensimmäisen joukossa

Kuva Jarmo Lahdesta
Jarmo Lahti

Kun etusivulla tuli ehkä vähän leuhkastikin kuvatuksi oman firman eli Infocrea Oy:n .fi-verkkotunnuksen infocrea.fi:n ikää, niin täytyy kai hieman perustella brassailua.

Ja todisteeksi löytyy Infocrea Oy:n kustantaman InfoLinja-lehden ensimmäisessä syyskuussa 1993 ilmestyneessä numerossa julkaistu lista kaikista silloisista .fi-verkkotunnuksista.

Syyskuun alkupuolella jonain päivänä 1993 .fi-domaineja oli kaikkiaaan 211.
Syyskuun alkupuolella jonain päivänä 1993 .fi-domaineja oli kaikkiaaan 211.

.fi-verkkotunnusten määrä jossain vaihetta syyskuuta 1993 oli 211. Ja niiden joukossa oli infocrea.fi - katso vaikka täältä. (Samalla sivulla on myös lista HPY:n (nykyään Elisa) ja Telen (nykyään Telia) kansainvälisistä X.400-yhteyksistä. X.400:sta ei suomeksi enää juurikaan helposti linkattavaa kiteytettyä tietoa löydy.)

Kysyin 10.12. Suomen Internet-yhdistyksen eli SIY:n hallitukselta (olen jäsen alusta asti) sähköpostilla: "Tästä joukosta varmaan löytyy vinkkejä siitä, mistä löytyy "paras" tieto siitä, kuinka monta .fi-verkkotunnusta on olemassa tällä hetkellä. Ja miten niiden määrä on kehittynyt "aikojen alusta" tähän päivään."

Juhani Juselius vastasi melkein heti. Hän tiesi kertoa, mistä löytyy päivän tilanne: Tällä hetkellä rekisteröityjen fi-verkkotunnusten määrä on jo yli 520 000 ja tuorein luku löytyy Traficomin sivuilta. Ja että "Vuodesta 2004/8 olen itse pitänyt epävirallista tilastoa ja voin laittaa sen sinulle maanantaina kun pääsen työkoneelle. Muista tilastoista en ole tietoinen."

Ja maanantaina sainkin jatkoviestin liitteenään "excel, jossa on tilastot 1/2004 alkaen. Data-välilehdellä termi "uudet rekisteröinnit" tarkoittaa vapaana olevan verkkotunnuksen rekisteröintiä eli uusimiset eivät siihen kuulu, mutta verkkotunnus voi olla joskus ollut rekisteröitynä kunhan on vapautunut välillä. "Voimassa" tarkoitta tilannetta kyseisen kuukauden viimeisenä päivänä klo 23.59."

Vein tiedoston Juhani Juseliuksen luvalla Google Driveen, mistä tietoja voi katsella tarkemminkin.

Maailman verkkotunnuskasvukäyrien jyrkkyyttä vähän pidemmälläkin aikajänteellä voi katsella www-sivustojen määrää livenä laskevan internetlivestats.com/total-number-of-websites/-sivun historiakäppyröistä.

Päivitys 29.12.2021

Syyskuun 1993 .fi-osoitelista on nyt työstetty (kiitos, Pyppe:-) domainnimen osalta tarkistetuksi Google Sheetiksi; kaikkiaan 183 domainia 211:stä on tällä hetkelläkin rekisteröitynä DNS SOA -tasolla.

Moni rekisteröity osoite näyttää kuitenkin olevan "parkissa" tai ainakaan siihen ei liity web-sivua. Vain 110/211 osoitteista vastaa www-sivulla, ja noin 25:llä niistä näyttää olevan täysin eri omistaja kuin vuonna 1993.

.