Suomi jo vuonna 1999 sähköisen kaupankäynnin kärkimaa?

Kuva Jarmo Lahdesta
Jarmo Lahti

Vuoden 1999 loppupuolella yritykseni Infocrea Oy tarjosi "vuokratoimittaja"-palveluitani Helsinki Media Company Oy:lle, joka starttaili uutta viikkolehteä nopeasti kasvaville IT-alan markkinoille. (Vuokratoimittajuus muuttui normaaliksi työsuhteeksi muutaman kuukauden kuluttua - ja Infocrea Oy muuntui noin 10 vuodeksi pöytälaatikkomoodiin.)

ITviikon ensimmäisessä numerossa 18.11.1999 kirjoittamassani - tai todennäköisemmin tiedotteesta editoimassani - markkinatutkimusuutisessa otsikko julistaakin "Suomen sähköisen kaupan kärkimaaksi":

Suomi sähköisen kaupan kärkimaa jo 1999?
Suomi sähköisen kaupan kärkimaa jo 1999?

Juttu perustui Bathwick Groupin markkinatutkimukselle Eurooopan sähköisestä liiketoiminnasta. Tutkimuksen tilaajat olivat verkkolaitetoimittaja Cisco ja tiedonhallintaratkaisuja tarjoava Oracle.

Käytännössä tutkimus perustui yli 2000 yrityksen ja 500 julkishallinnon organisaation liiketoimintajohtajien puhelinhaastatteluihin; Suomesta vastaajia oli 250.

Täältä loppuvuodesta 2021 noin 22 vuoden taakse katsellen ei jostain syystä kuitenkaan enää tunnu, että jo silloin oltaisiin oltu nettikaupan kärkimaassa. Kun ei aina tunnu siltä vieläkään...

Jutussa sitatoitiin silloista Oracle Finland Oy:n toimitusjohtajaa Matti Viljoa ja Suomi-Ciscon toimitusjohtajaa Jari Mäkijärveä.

Ehkäpä he - tai joku muu - osaa ja haluaa arvioida, oliko otsikolla vuonna 1999 mitään katetta? Lisään mahdolliset hauskat tai muuten hyvät huomiot tähän "uutiseen":-)

Päivitys 27.12.2021

Eipä nykyajasta kommentteja etsivä sometus ole niitä tähän mennessä tuottanut kuin yhden: LinkedInissä Tapio Talvisalo nimittäin totesi, että "Smilehouse Oy perustettiin kyseisenä vuonna, tosin verkkokauppoja oli jo tehty vuosi tai pari tohon mennessä. :)"

.