Kävellen kevyemmäksi?

Kuva Jarmo Lahdesta
Jarmo Lahti

Vuosien 2019-2021 aikana pudotin lähinnä kävelylenkeillä painoani Google Sheet -taulukointieni mukaan noin 12 kiloa, kun seurattava arvo oli viikon aaamupainojen keskiarvo.

Alkuvuonna 2021 sain olkapääkipujen tutkimisen sivulöydöksenä eturauhassyöpädiagnoosin, jonka varsinaiset hoidot saatiin loppuun syyskuuhun mennessä ja alkoi seurantavaihe. Siinä ohessa kävelyt ja painontarkkailu jäivät runsaaksi vuodeksi ja kilojakin tuli varmaan aika lailla takaisin; tätä kirjoittaessani en tiedä tarkkaan, mikä painoni on.

Tänä vuonna olen pikku hiljaa kasvattanut lenkkien pituutta ja kävelyvauhtia. Muutama viikko sitten nostin vakiolenkin pituutta yli 40 prosentilla eli runsaasta 7 kilometristä runsaaseen 10 kilometriin. Ja pyrkimys on kävellä tuollainen lenkki joka päivä niin pitkään, että tuntuu tarvetta lepopäivälle. Viimeksi tuli 6 päivän putki, ja tänään on lepopäivän jälkeen kävelty toinen lenkki.

Tänään päätin lopettaa #kävely-postaukset julkisessa somessa ja keskittyä itse asiaan eli siis kävelyyn ja sen sekä sen tulosten mittaamiseen.

Painon putoaminen ainakin jonkin verran on melko varmaa, onhan minulla siitä mitattua kokemusta muutaman vuoden ajalta. Luultavasti kuntokin kasvaa, ja sen mittaamiseksi olen ajatellut seurata sykkeitä ml. leposyke, kunhan löydän mielellään SportsTracker-yhteensopivan rannesykemittarin. Eli sykevöiden kanssa ei huvittaisi ruveta pulaamaan. (Saa mielellään vinkata:-).

Tuloksia julkaisen yllelinkatussa SportsTracker-profiilissani korkeintaan kerran viikossa. Jokaisen lenkin perusdatan toki joka päivä, jolloin kävelen. Ensimmäinen aamupainojen viikkokeskiarvon muutos on tiedossa noin 5.9.2022.

Kävelylenkille lähdössä on kaksi "kriittistä" pistettä: lenkkikamojen pukeminen päälle ja ensimmäinen askel
Kävelylenkille lähdössä on kaksi "kriittistä" pistettä: lenkkikamojen pukeminen päälle ja ensimmäinen askel

PS Vuosi sitten aloitin ihan toisenlaista koko syyskauden kestänyttä eläkeläisen ajankuluprojektia, joka alkoi tästä postauksesta ja jonka sometuksessa käytin sittemmin hashtagia #digilapaset:

"Digilapasia" meni 20 euron parihinnalla (ja eurot äidin tilille) eri puolille Suomea pitkälle kolmattakymmentä paria. - Tämän syyskauden eläkeläisprojekti on siis itsekkäämpi.